Inför nybyggnation eller planläggning är det viktigt att veta vilka arter som finns området. En gedigen artinventering är därför ett första viktigt steg i processen. Om resultaten från inventeringen visar att det i området finns arter som är skyddade enligt artskyddsförordningen bör en utredning göras för att ta reda på om och hur dessa skyddade arter påverkas av exploateringsplanerna. En sådan utredning kallas för en artskyddsutredning.
Om en artskyddsutredning inte görs brukar exploateringsplanerna stoppas av länsstyrelsen eller annan beslutande myndighet (förbud enligt artskyddsförordningen). Eventuellt utlöses inte ett förbud direkt, utan den sökande får chansen att inkomma med fler uppgifter. En sådan process tenderar att bli både långdragen och kostsam. Det är således viktigt att på ett tidigt stadium låta utföra en artskyddsutredning så att tillståndsprocessen blir så smidig som möjligt.
Om skyddade arter riskerar att påverkas av ett projekt är det viktigt att olika skyddsåtgärder och anpassningar av planerna sätts in och kommuniceras med beslutande myndigheter. Det är i sådana sammanhang viktigt att skyddsåtgärderna säkerställer att den lokala populationen av den skyddade arten och dess livsmiljöer inte påverkas så negativt att det totala antalet individer av arten minskar. Skyddsåtgärder och anpassningar ska givetvis vara vetenskapligt beprövade och passande för arten i fråga.
För att ta fram artskyddsutredningar krävs mycket god kunskap om de arter som kan påverkas, god kunskap om vilka åtgärder som faktiskt fungerar samt god kunskap om hur myndigheter och domstolar hanterar ärendena. Lanius Ekologi AB har flera års erfarenhet av artskyddsutredningar och den kunskap som krävs för att ta fram verksamma skyddsåtgärder och anpassningar. Kontakta gärna Lanius Ekologi för att diskutera om ditt projekt kan kräva en artskyddsutredning.
Något om artskyddsförordningen
Artskyddsförordningen infördes i svensk lag 2008. I oktober 2022 skrevs delar av lagtexten om. Lagtexten är inte helt lätt att förstå, och efter förändringarna 2022 utvecklas tolkningen av lagen allteftersom nya domar i miljööverdomstolen ger vägledning till hur lagen skall tolkas. Lanius Ekologi AB följer hur praxis utvecklas och ger dig stöd i hela den process som en artskyddsutredning innebär.
Stöd vid en artskyddsutredning
Kontakta Lanius Ekologi AB så hjälper vi till under hela artskyddsutredningsprocessen. Vi utför en grundläggande kartläggning av vilka arter som tidigare setts inom det aktuella området, samt vid behov utför en gedigen fältinventering. Vi sammanställer resultaten av en sådan inventering i en detaljerad rapport. Därefter ger vi förslag på skyddsåtgärder och anpassningar för att undvika att skyddade arter påverkas negativt av de planerade åtgärderna. Vi genomför åtgärder och uppföljning (till exempel nya inventeringar) av de förslag som vi gett. Vid behov hjälper vi till med dispensansökningar och samråd hos länsstyrelsen samt förhandlingar i Miljödomstolen och Miljööverdomstolen.