Lanius Ekologi AB utför landskapsanalyser och statistiska analyser för att finna lösningarna på olika naturvårdsproblem. Exempel på olika analyser inkluderar:
- GIS-analyser: Geografiska informationssystem (GIS) hjälper oss att förstå rumsliga data, samt visualisera dem i kartor. Antalet analyser som kan göras med kraftfulla GIS-applikationer är stort. För naturvårdsbiologiska frågeställningar är analyser kopplade till prediktioner om en arts förekomst eller populationstäthet inom ett område ofta viktiga. Detta gör Lanius Ekologi baserat på artens habitatkrav, tidigare artobservationer i Artportalen eller redan insamlade data om artens förekomst i närliggande områden. När hela artsamhällen, eller samtliga fridlysta och rödlistade arter, analyseras tillsammans, kan tydliga resultat erhållas avseende mest lämpliga plats för val av plats för exploatering. Sådana analyser ger tydliga vinster både för naturvården (fridlysta och hotade arter påverkas inte av exploateringen) och för kunden (snabbare process för att få exploateringen godkänd). Kontakta Lanius Ekologi för att diskutera hur ditt projekt kan göras mer effektivt med hjälp av våra GIS-analyser.
- Trendanalyser: Har antalet individer av en art ökat eller minskat efter det att naturvårdsåtgärderna sattes in? Växt- och djurpopulationer varierar kraftigt mellan åren, bland annat beroende på väder, antal predatorer, sjukdomsutbrott eller förändrad markanvändning i landskapet. Det kan vara svårt att förstå om utförda åtgärder i ett område verkligen haft avsedd effekt. Genom att analysera insamlade data från flera år går det att förstå om antalet individer faktiskt har förändrats i önskvärd riktning, eller om det bara är slumpvisa upp- och nedgångar i populationen. Kontakta Lanius Ekologi för att diskutera hur ditt projekt kan göras mer effektivt med hjälp av våra trendanalyser.
- Sårbarhetsanalyser: Genom att använda data på en arts demografi (reproduktion, dödlighet, immigration och emigration) kan man modellera hur antalet individer i en population kan komma att förändras över de närmaste 5, 10, 20 eller 50 åren. Detta kan vara viktigt om man diskuterar olika naturvårdsåtgärder; vilken åtgärd, eller intensitet på åtgärden, krävs för att öka populationen med 10 % över 10 år? Eller vilken insats krävs för att utrota en invasiv art? Likaså kan risken för utdöende av en population modelleras. Lanius Ekologi AB använder särskilt utvecklade program för att modellera växt- och djurpopulationers framtida utveckling, men kan även programmera komplexa scenarier i olika statistiska språk/datorprogram. Resultaten av analyserna presenteras både i diagram och med förklarande texter. Kontakta Lanius Ekologi för att diskutera hur ditt projekt kan göras mer effektivt med hjälp av våra sårbarhetsanalyser.
- Meta-analyser: I litteratur- och kunskapssammanställningar kan man använda sig av meta-analyser för att förstå om en viss metod är effektiv, det vill säga kommer att leda till ett önskvärt resultat. En meta-analys är en statistisk analysmetod som kvantitativt väger samman resultat från olika studier som studerat samma frågeställning med samma metod (till exempel förändring av antalet individer när en viss naturvårdsinsats satts in). En meta-analys är alltså en studie av studier! Eftersom samma problem studerats på många platser, ofta över flera år, kan resultaten från de olika experimenten/studierna vägas samman. Detta ger en bättre bild av kunskapsläget jämfört om man endast kvalitativt listade de olika studiernas utfall. Inom ekologin kan ju många faktorer påverka resultatet inom enskilda studier (antal dagar med snötäcke, sorkcykelns fas eller täthet av parasiter, bara för att nämna några faktorer som är svåra att styra över i experiment). I en meta-analys utförd av Lanius Ekologi redovisas resultaten i begripliga diagram, förklarande texter och tydliga rekommendationer. Kontakta Lanius Ekologi för att diskutera hur ditt projekt kan göras mer effektivt med hjälp av en meta-analys.
Givetvis kan Lanius Ekologi utföra många andra typer av analyser och modelleringar inom GIS och statistik. Staffan Roos har mångårig erfarenhet av att analysera komplexa data avseende populationer i tid och rum. Kontakta oss för att diskutera hur vi kan hjälpa dig i ditt projekt.