I Sverige finns ett stort och växande behov av riktade fältinventeringar av olika artgrupper inför exploatering. Även vid planering av naturreservat och andra skyddade områden finns ett behov av väl genomförda inventeringar av olika arter. Resultaten från inventeringarna används dels som underlag för olika typer av tillståndsärenden, dels som baslinjeresultat för att kunna följa upp om olika naturvårdande skötselåtgärder har gett önskvärda resultat.
Lanius Ekologi AB erbjuder inventeringstjänster som är anpassade för tillståndsärenden kopplade till nybebyggelse, skogsbruk, infrastruktur och elinfrastruktur (elledningar och solparker). Vi utför även inventeringar för att följa upp populationsutvecklingen efter införda skötselåtgärder.
Främst fokuserar inventeringarna på arter och artgrupper som har hög skyddsstatus enligt Artskyddsförordningen. Dessa arter är ofta upptagna i Fågeldirektivets bilaga 1 eller Art- och habitatdirektivets bilagor 2 och 4. Kunskap om dessa skyddade arters förekomst och tätheter underlättar tillståndsprocessen avsevärt.
Lanius Ekologi utför främst inventeringar av grod- och kräldjur, fåglar och fladdermöss, men kan även utföra andra typer av artinventeringar.
Tidpunkt för inventeringen är viktig
Tänk på att det finns tydliga riktlinjer när de olika artgrupperna ska inventeras. Alla inventeringar inte kan göras när som helst på året. Det är därför viktigt att planera artinventeringar i god tid. Följande riktlinjer gäller för de artgrupper som Lanius Ekologi AB inventerar:
- Fåglar: Revirkartering och andra typer av häckfågelinventeringar utförs under våren och försommaren (april – juni för södra och mellersta Sverige). Örnar, ugglor och hackspettar inventeras med fördel något tidigare (februari – april). Skogshöns (orre och tjäder) inventeras under våren (mars – maj).
- Groddjur: Visuell inventering av lekande groddjur utförs under arternas lektid, vilket ofta infaller under våren (mars – maj). Även eDNA-provtagning för att utröna förekomst av olika groddjur utförs under våren eller försommaren (april-juni). Kartläggning av groddjurens vandring mellan övervintringsområden och lekvatten inför planering av groddjurstunnlar utförs främst under våren. Dock kan ytterligare kartläggning av vandring från lekvatten till födosöks- och övervintringsområden göras under sommaren och hösten.
- Kräldjur: Inventering av hasselsnok utförs mellan snösmältning på vårvintern till maj/juni. Inventeringen kan kompletteras med ytterligare besök i september. Inventering av sandödla utförs i maj och i augusti. Ytterligare besök i september kan göras för att få information om antalet årsungar.
- Fladdermöss: Fladdermöss inventeras med hjälp av ultraljudsdetektorer nattetid mellan slutet av juni och augusti.
Det kan givetvis finnas frågeställningar som kräver att de olika artgrupperna ska inventeras på andra tider på året. Kontakta gärna Lanius Ekologi AB för en dialog om vilken typ av inventering du behöver.